Blåsmusikpriset

Foto: Davis Sliecans, Claudia Hansen och Arne Hyckenberg

Här är finalisterna i Blåsmusikpriset 2021

Tävlingen Blåsmusikpriset är tillbaka! Under 2021 år arrangeras Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument som en del av Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum tillsammans med Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige. Tre skickliga unga musiker har valts ut efter provspelningar. Finalen hålls den 11 mars 2021 med Östgöta Blåsarsymfoniker.

I år arrangeras tävlingen som en del av “Musikens år 2021” och Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubilem, som vill lyfta fram de fantastiska blåsorkestrarna som finns runtom i landet. Årets finalister är Eric Jakobsson på tuba, Filip Korošec på slagverk och Laura Michelin på flöjt och vinnaren belönas med en lång rad solistuppdrag tillsammans med de professionella blåsorkestrarna runt om i Sverige.

“För andra gången laddar vi nu inför en storslagen final i tävlingen Blåsmusikpriset. De tre finalisterna har tagit sig igenom ett nålsöga för att nå ända hit vilket borgar för en rafflande final.Tävlingen kommer att bli en av höjdpunkterna under Musikens år 2021” säger Kungl. Musikaliska Akademiens Ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist.

“Det är verkligen hedrande och roligt för oss på Östgötamusiken att få stå värd för Finalen i Blåsmusikpriset 2021. Vi vill medverka till att skapa förebilder för kommande generationersblåsmusiker och genom det stärka blåsmusiken som konstform” säger länsmusikchef Peter Wilgotsson.


Ansökan:


Blåsmusikpriset utlyses vartannat år. Förfarandet sker inom ramen för Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendieprov. Träblåsare, bleckblåsare och slagverkare som uppfyller behörighetsreglerna för de nationella stipendierna kan söka.

Enligt bedömningsrutinerna utser juryerna för de tre kategorierna under höstens stipendieprovspelningar tre finalister. Dessa går sedan påföljande vår vidare till en högtidlig finalomgång med någon av landets professionella blåsorkestrar.

Nästa ansökningsomgång är i maj 2022.

Blåsmusikpriset är instiftat av Nätverket för professionell Blåsmusik i Sverige.

Nätverket består av följande ensembler och organisationer:

Kungl. Musikaliska Akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00