Rolf Schock prisen

Schockprisen belönar skapandet av teorier, konst och musik

Rolf Schock såg skönheten i såväl logik och filosofi, som matematik, konst och musik. I år går hans priser till två svenska logiker, en rysk matematiker, en belgisk konstnär och arkitekt samt en ungersk tonsättare. Prissumman är 400 000 kronor per prisområde, sammanlagt 1,6 miljoner kronor.

Rolf Schockprisen har en ovanligt stor spännvidd. Pristagarna utses av den stiftelse som bildades efter donatorn Rolf Schocks död i samarbete med inte mindre än tre svenska akademier, Vetenskapsakademien, Konstakademien och Musikaliska Akademien.

– Schockpriset belönar personer som gjort enastående insatser inom de här fyra områdena som låg Rolf Schock varmt om hjärtat. För de medverkande akademierna är det en stor glädje att få hedra dessa kreativa individer vid prisutdelningen den 19 oktober, och andra arrangemang i samband med detta, säger Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare och ordförande i The Schock Foundation, Göran K. Hansson.


De musikaliska konsterna

2020 års Rolf Schockpris i de musikaliska konsterna tilldelas György Kurtág, tonsättare, pedagog och pianist

"György Kurtág tillhör de absolut främsta av våra nu levande tonsättare. Utöver sin enastående livsgärning som komponist har han utmärkt sig som interpret, inte minst av de egna pianoverken, och som engagerad och betydelsefull lärare för generationer av musiker. Kurtágs eget konstnärskap präglas av kreativitet, värme samt en oerhörd koncentrationsförmåga parad med ett stort tekniskt mästerskap."

Den ungerske tonsättaren, pedagogen och pianisten György Kurtág är född 1926 i Lugoj. Under revolten 1956 flyttade Kurtág till Paris, där han kom att studera för bland andra Olivier Messiaen och Darius Milhaud. Han publicerade sitt första stycke, en stråkkvartett, år 1959. Kurtág blev 1967 professor i kammarmusik vid Liszt-akademien i Budapest. Hans genombrott som tonsättare skedde år 1981 då Pierre Boulez uruppförde hans Die Botschaften des verstorbenen Fräulein Troussowa. Bland ytterligare verk kan nämnas Játékok, Kafka-Fragmente för vokalist och violinist, Requiem po drugu, för sopran och piano, Dubbelkonsert för piano, cello och två kammarensembler samt Lebenslauf för två pianon och två bassetthorn.


Övriga pristagare

Logik och filosofi: Dag Prawitz, Stockholms universitet och
Per Martin-Löf, Stockholms universitet
Matematik: Nikolai G. Makarov, California Institute of Technology
De visuella konsterna: Francis Alÿs, arkitekt och konstnär


Om priset

Rolf Schock, som vid sin bortgång 1986 efterlämnade en stor förmögenhet, uttryckte i sitt testamente att Kungl. Vetenskapsakademien ska utse en pristagare i logik och filosofi och en i matematik, att Kungl. Akademien för de fria konsterna ska utse en pristagare i en av de visuella konsterna och att Kungl. Musikaliska Akademien ska utse en pristagare i en av de musikaliska konsterna.

Förmögenheten förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation och från och priset delas ut varje år. Årets prisutdelning kommer att ske på Konstakademien under en ceremoni den 15 oktober 2018. Mer information kommer att finnas på www.kva.se/kalendarium Länk till annan webbplats..

Mer information finns på: www.rolfschockprisen.se Länk till annan webbplats.


Tidigare pristagare i de musikaliska konsterna:
Tonsättaren Ingvar Lidholm, Sverige (1993)
Tonsättaren György Ligeti, Tyskland (1995)
Dirigenten Jorma Panula, Finland (1997)
The Kronos Quartet, USA (1999)
Tonsättaren Kaija Saariaho, Finland (2001)
Mezzosopranen Anne Sofie von Otter, Sverige (2003)
Tonsättaren Mauricio Kagel, Tyskland (2005)
Violinisten Gidon Kremer (2008)
Violinisten och dirigenten Andrew Manze, England (2011)
Dirigenten Herbert Blomstedt (2014), Sverige
Saxofonisten och kompositören Wayne Shorter (2017)
Dirigenten och sopranen Barbara Hannigan (2018)

http://rolfschockprizes.se/ Länk till annan webbplats.

Pressmeddelande Pdf, 84.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Pressbild Öppnas i nytt fönster.

Presskontakt:
Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare
0708 89 55 84,
fredrik.wetterqvist@musikaliskaakademien.se


 

Kungl. Musikaliska Akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00