Publicerad: 2021-10-29

Äntligen blir protokollen digitala!

Med hjälp av stöd från Riksbankens Jubileumsfond genomförs den första kompletta digitiseringen av en nationell kulturpolitik i västvärlden från 1700-talets senare hälft fram till idag: Kungl. Musikaliska Akademiens protokoll. Genom digitisering och publicering av protokollen inklusive alla bilagor och appendix, skapar projektet en infrastruktur som ger forskare från olika discipliner tillgång till och sökmöjligheter i akademiens beslut, diskussioner och överväganden sedan 1771 fram till idag.

- Det är ett mycket emotsett och efterlängtad besked att Riksbankens jubileumsfond stöder digitaliseringen av Kungl. Musikaliska Akademiens protokoll med mera. En mycket välkommen nyhet såhär ett par månader från att vårt gemensamma 250-årsfirande går mot sitt slut, och samtidigt början på ett nytt spännande kapitel inom både den svenska och internationella kultur- och musikhistoriska forskningen, säger Fredrik Wetterqvist, Kungl. Musikaliska Akademiens ständiga sekreterare.

Protokollen utgör en av de mest efterfrågade samlingarna på Musik- och teaterbiblioteket (Musikverket) och används av nationella och internationella forskare. Materialet är dock skört, inte endast på grund av dess ålder, utan även eftersom bilagor och appendix är ihopsydda med protokollen och ibland endast löst inlagda. Dessutom är protokollen hårt inbundna vilket gör att vissa delar döljs av bindningen.

Genom digitisering och detaljregistrering av hela arkivet på plats i Musikverkets egna lokaler minimeras risken för att bilagorna skulle skadas eller förloras. De bundna volymerna sprättas inför digitisering och annoteras i en databas i Calm (Axiell). Projektet integrerar de digitala protokollen till Alvin och K-samsök som ser till att metadatat indexeras i sökmotorer som Google och säkerställer tillgång i Europeana. Därmed försäkrar sig projektet om att Sveriges första kulturpolitik bevaras och blir digitalt tillgängligt och möjliggör därmed ny forskning om institutionen som format vår musikhistoria.