Sång främjar hälsa och kreativitet. Sjungande barn är en landsomfattande rörelse på initiativ av Kungl. Musikaliska Akademien, som tillsammans med barnen och deras vuxna visar väg till mer sång.
Sång är både musik och röstträning. Målet är att skapa jämlika förutsättningar för alla barns rätt till sin röst genom sång – för att minska utanförskap, stärka psykisk hälsa och öka respekten för musikämnet i skolan.
Sjungande barns hemsida: www.sjungandebarn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Musikens roll i undervisning och läroplaner har minskat. Många är vi som delar en oro över att barn inte längre får tillgång till sina röster. Sjungande barn är ett flerårigt utvecklingsarbete med nationell räckvidd, där barnens rätt till sina röster står i fokus. Musik har både en välgörande och en bildande kraft. Genom Sjungande barn hoppas Kungl. Musikaliska Akademien trygga förutsättningarna för att alla barn ska växa upp med rösten som en självklar resurs för stärkt självförtroende, psykisk hälsa, inkludering och lärande.
Sjungande barn utvecklar med stöd av Arvsfonden en guide till sång i skolan som ska bidra med kunskap till pedagoger och öka barnens inflytande över sin egen röst. Guiden som lanseras under år 2025 ska inspirera till att sjunga mer i klassrummet och bidra till förbättrad sångundervisning för elever i årskurs F-3 samt stimulera till sång i hela skolan för ökad inlärning.
Läs mer om guiden här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Viktigt för Sjungande barn är målgruppens delaktighet och inflytande - och möjlighet att använda sin röst. I projektet Guide till sång i skolan är barn delaktiga både i kunskapsutveckling och framtagande av metodik. Forskargruppen Sånghälsa i skolan undersöker om daglig sångaktivitet kan stödja barns kognitiva och språkliga utveckling, skapa studiero och bidra till social -sammanhållning.
Det ska inte finnas några hinder för barns lust och förmåga att sjunga och att använda sin röst. Sång och röstträning ska vara en självklar del i barns uppväxt.
Bland förebilderna till projektet finns den brittiska satsningen Sing-up (länk: https://www.singup.org/ Länk till annan webbplats.) som har implementerats över hela Storbritannien, och som genom studier visar att det finns ett samband mellan sångkompetens och självkänsla, välmående och social samhörighet.
Vi ska ge alla barn möjlighet att sjunga regelbundet och med god röstkvalitet för att uppleva de fördelar som forskning visar att sången ger. Vi stärker kunskapen om barnsång genom att ta fram tillgängliga verktyg och visa fungerande metoder. Vi synliggör vetenskapligt arbete kring barn och sång och initierar ny forskning. Vårt slutgiltiga mål är ett Nationellt program för alla barns rätt till sin röst genom sång som inkluderar hela utbildningskedjan.
Vi är många som behöver hjälpas åt för att nå förändring. Sommaren 2019 gjordes ett nationellt upprop som fick stort gensvar och visade på ett landsomfattande engagemang. Parallellt med uppropet inleddes en förstudie som snabbt gjorde tydligt att projekt som relaterar till barns sång pågår inom institutioner, i skolor, hos föreningar och kommuner, bland kyrkomusiker, körledare och pedagoger.
Det handlar om alla barns rätt till sin röst. Vill du stödja lärande, personlig och social utveckling? Främja barns hälsa och minska utanförskap? Ge gärna en gåva till arbetet med Sjungande barn.
Swish: 1234519872
Varmt tack till dig som hittills har kontaktat oss gällande donationer till Sjungande barn! Ditt engagemang är oerhört värdefullt.
Är du intresserad av att följa projektet Sjungande barn? Följ projektet på sociala medier eller anmäl dig till nyhetsbrevet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.sjungandebarn.se Länk till annan webbplats.
barn@musikaliskaakademien.se
Sjungande barns styrgrupp:
Ulrika Lind, projektledare
ulrika.lind@musikaliskaakademien.se
Susanne Rydén, ledamot KMA
Lova Wallerö, kommunikationsansvarig
lova.wallero@musikaliskaakademien.se
Forskningsprojektet Sånghälsa i skolan utgör en del av KMAs satsning på barns sång med stöd från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Forskargruppen utgörs av:
Eva Bojner Horwitz, PhD, professor
Pia Bygdéus, PhD, lektor (forskningsledare)
David Johnson, doktorand
Petri Laukka, PhD, professor i psykologi
Viveka Lyberg Åhlander, PhD, professor
Birgitta Sahlén, PhD, professor i logopedi
Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.