IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Musik och teknik i perfekt harmoni

Seminarieserie "Akademierna och musiken"

Lördag 13 november kl 15.00

Arrangör: Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

Lokal: Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Grev Turegatan 16 (T: Östermalmstorg)

Anmälan och information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Idag är det självklart att strömma musik över nätet. Det är inte första gången ny teknik inneburit nya möjligheter för musiken och musikerna. Välkommen till ett seminarium med fokus på relationen teknik och musik – från 1500-talet till idag.

Musikteknikens utveckling har genom historien stimulerat nya konstnärliga uttryckssätt. Det gäller nya instrument, musikautomater och en rad olika sätt att spela in och distribuera musik. Vilka är de viktigaste brytpunkterna i denna historiska utveckling?

Internet har revolutionerat spridningen av musik. Vi har idag en närmast global musikmarknad med nya affärsmodeller för både distributörer av musik och för musikerna. Hur har populärmusikens utveckling påverkats?

Ny digital teknik tillsammans med mycket snabb dataöverföring på internet har skapat nya möjligheter att musicera tillsammans även om man sitter utspridda på olika platser. Pandemin gjorde dessa möjligheter efterfrågade och synliggjorda. Vad är nästa steg i utvecklingen?

Välkommen till ett seminarium där IVA hyllar Kungliga Musikaliska Akademin som fyller 250 år 2021. Du kan följa det på plats i IVAs konferenscenter eller på iva.se

Medverkande:

Sven Ove Hansson, professor i filosofi vid Kungliga Tekniska Högskolan som både forskar och undervisar kring samspelet mellan musik och teknik.

Anna Charlotta Gunnarson, prisbelönad journalist som författat en rad böcker och producerat uppmärksammande UR-serier kring relationen mellan musik och samhällsutveckling. Textförfattare och sångare.

Christel Valsinger, journalist med egen kolumn i Östgöta Correspondenten, skribent för branschsajten Musikindustrin.se. Kompositör, musikproducent och gitarrist.

Carlo Fischione, professor vid KTH och medgrundare till företaget Elk som utvecklat ett system som gör det möjligt att musicera tillsamman på distans.

Ciceron i detta seminarium i ord och ton är Sophia Hober, professor vid KTH och ledamot av IVAs avdelning Teknikens grunder och gränsområden som också arrangerar seminariet.

 

Kontaktinformation

Per Hjertén
Projektledare
Telefon 073-712 32 86
per.hjerten@iva.se