Saltöstiftelsens stipendier

Karin Rehnqvist. Foto: Agnes Thor

Saltöstiftelsen, inrättad av donatorn Erik Järnåker, delar ut sina Järnåkerstipendier, ett tonsättarstipendium för att premiera betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare och två stråkmusikerstipendier till unga stråkmusikstuderande.

2019 års Järnåkerstipendium tilldelas tonsättaren Karin Rehnqvist för verket Blodhov (2019). Stipendiet om 100 000 kronor delas ut den 5 januari vid den årliga Järnåkerkonserten på Musikaliska i Stockholm.

Juryn motiverar valet av Karin Rehnqvists kammarmusikverk Blodhov på följande sätt:

"Järnåkerpriset 2019 tilldelas Blodhov, ett verk som väver samman nutida kammarmusik med nordisk folkmusik till en unik dramatisk komposition i både form, innehåll och uttryck. Verket är ett starkt laddat monodrama för mezzosopran och kammarensemble som genom sitt känslomässiga djup aldrig släpper taget om lyssnaren. Den tematiska, dramatiska och poetiska utgångspunkten finns i Gerður Kristnýs diktberättelse Blodhov som är baserad på en saga från den fornnordiska Eddan om makt, hot och övergrepp. Genom en lyhörd och inkännande tonsättning av dikterna framträder en intensiv och drabbande bild av den utsatta kvinnans smärta, ensamhet och minnen. Musiken har en imponerande klangrikedom som rör sig mellan dynamiska ytterligheter och uttryck; från de smärtsamma skriken och jordiga klangerna till de naturlyriska, vackra melodierna som ibland bara viskas fram.

Genom att låta den samtida konstmusikens utforskande klangvärldar och speltekniker sammansmälta med folkmusikens rikt ornamenterade linjer sammanförs också den gamla sagans våldsamma berättelse med brännande aktuella frågor i vår tid på ett kongenialt sätt. Härigenom binder verket samman gammalt och nytt, musikaliska traditioner och klangliga innovationer, de gamla myterna och modern poesi och människans smärtsamma strävanden och bördor genom tiderna, förmedlat genom ett enastående utnyttjande av det kammarmusikaliska formatets möjligheter till det intima, det dramatiska och det storslaget expressiva.

Verket är komponerat till folkmusiksångerskan Lena Willemark och tyska ensemble recherche, musiker av absolut världsklass som genom sitt framförande förmedlar verkets alla nyanser och kvalitéer in i minsta detalj."


2019 års stråkstipendiater är cellisten Filip Lundberg och violinisten
Philip Zuckerman som får ta emot ett stipendium på 75 000 kronor vardera.


Tonsättarstipendiater
2018 Jenny Hettne, A swarm came in from the dark
2017 Ylva Lund Bergner, Achenar
2016 Kent Olofsson, Champs d’etoiles
2015 Staffan Storm, ...et lux in tenebris lucet
2014 Jesper Nordin, Pendants
2013 Joakim Sandgren, endroits susceptibles
2012 Leilei Tan, In our image, in our likeness
2010 Madeleine Isaksson, Les sept vallées
2010 Klas Torstensson, In grosser Sehnsucht
2009 Jan W. Morthenson, Stråkkvartett nr 3 Epilogos
2008 Mikael Edlund, Solo

Stråkstipendiater
2018 Johannes Marmén, violin och Fred Lindberg, cello
2017 Yongmin Lee, violin och Amalie Stalheim, cello
2016 Agata Kawa Cajler, violin och Antonio Hallongren, cello
2015 Elna Carr, violin och Daniel Tengberg, cello
2014 Ylva Larsdotter, violin; Erik Uusijärvi, cello; Per Björkling, kontrabas
2013 Henrik Naimark Meyers, violin; Frida F W Wærvågen, cello
2012 Karolina Öhman, violoncell; Isabelle Bania, violin
2011 Ellen Nisbeth, viola; Tomas Lundström, violoncell
2010 Dora Asterstad, violin; Torun Stavseng Sæter, cello
2009 Daniel Migdal, violin; Amelia Jakobsson-Boyarsky, cello
2008 Anne-Sofie Andersen, violin; Hanna Dahlkvist, cello

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00