Aktuellt

Foto: Arne Hyckenberg

Här är årets finalister i SOLISTPRISET

Nu är det klart vilka tre solister som går vidare till den stora finalen i Kungl. Musikaliska akademiens tävling Solistpriset. Vinnaren får 100 000 kr och en lång rad solistframträdanden och konsertturnéer.

De tre finalisterna är pianisten Pontus Carron från Ekerö, flöjtisten Laura Michelin från Norrköping och cellisten Kristina Winiarski från Stockholm. Nu väntar finalen i Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester den 17 januari 2020.

Under hösten har hundratals musiker provspelat till Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier. Från dessa stipendieprov har tretton kandidater nominerats till ytterligare en uttagningsomgång där de i två dagar tävlat om Solistprisets tre finalplatser.

Finalen med Sveriges Radios Symfoniorkester går av stapeln fredagen den 17 januari kl. 19.00 i Berwaldhallen och direktsänds i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallens playkanal.

Presskontakt:
Max Låke, Kungl. Musikaliska akademien
08-407 18 07
max.lake@musikaliskaakademien.se

Pressbilderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Foto: Arne Hyckenberg

De 13 som tävlade i uttagningsomgången

Tretton nominerade solister har tagit sig från Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier till Solistprisets uttagningsomgång den 11-12 november. Från Uttagningsomgången koras sedan tre finalister som går direkt till den direktsända finalen med Sveriges Radios Symfoniorkester den 17 januari 2020 i Berwaldhallen.
Läs meröppnas i nytt fönster

Solistpriset

Final:

Solistprisfinalen genomförs den 17 januari 2020 med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen.

Uttagningsomgång:

Uttagningsomgången till Solistpriset genomförs den 11-12 november 2019.

Samarbetsparter

Solistpriset genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med:

Priset består av:

En prissumma på 100 000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker.
Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2.

Om Tävlingen:

Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet.
Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset.

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00