Rolf Schock prisen

Fyra enastående individer har utsetts av Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Akademien för de fria konsterna och Kungl. Musikaliska akademien till mottagare av årets Rolf Schockpriser.

Prissumman uppgår till 400 000 kronor per prisområde, sammanlagt 1,6 miljoner kronor.

2018 års Rolf Schockpris i de musikaliska konsterna tilldelas:
Barbara Hannigan, kanadensisk sopran och dirigent

”Hannigan är en extraordinär och nyskapande artist med ett dynamiskt och intensivt förhållningssätt till den musik hon framför, ofta rent ekvilibristiska sceniska tolkningar, där hon själv oftast både ikläder sig rollen som sångsolist och dirigent samtidigt. Hennes repertoar spänner över ett imponerande fält, med en stor nyfikenhet på den nya musiken. Hon driver sedan ett flertal år också det unika mentorsprojektet Equilibrium Young Artists som riktar sig till unga nyblivna professionella musiker över hela världen”.

Barbara Hannigan delar sin tid mellan att sjunga på världens främsta scener och att dirigera ledande orkestrar. Berliner Philharmoniker, Göteborgs symfoniker, Toronto Symphony och Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia är några av de orkestrar som hon har ett nära samarbete med. Som sångerska har hon arbetat med dirigenter som Simon Rattle, Kent Nagano, Esa-Pekka Salonen, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Kirill Petrenko med flera. Hennes stora intresse för den nyskrivna musiken har lett till omfattande samarbeten med flera tonsättare som bland annat Boulez, Dutilleux, Ligeti, Stockhausen, Sciarrino, Barry, Dusapin and Abrahamsen.

På operascenen har Barbara Hannigan framträtt i roller som Mélisande i Debussys Pelléas et Mélisande, titelrollen i Alban Bergs Lulu, Marie i Zimmermann’s Die Soldaten och Agnes i George Benjamins Written on Skin.

Hennes inspelningar har tilldelats priser från Gramophone, Edison, America’s Grammy Awards, Victoires de la Musique och Royal Philharmonic Society. 2017 släppte hon sin första cd som sångerska och dirigent, kallad Crazy Girl Crazy, tillsammans med det holländska orkesterkollektivet LUDWIG.

Barbara Hannigan har tilldelats Order of Canada, Kanadas näst högsta utmärkelse.

Övriga pristagare

Logik och filosofi: Saharon Shelah, Hebrew University of Jerusalem, Israel
Matematik: Ronald Coifman, Yale University, USA
De visuella konsterna: Andrea Branzi, italiensk arkitekt, designer, debattör och författare

Om priset

Rolf Schock, som vid sin bortgång 1986 efterlämnade en stor förmögenhet, uttryckte i sitt testamente att Kungl. Vetenskapsakademien ska utse en pristagare i logik och filosofi och en i matematik, att Kungl. Akademien för de fria konsterna ska utse en pristagare i en av de visuella konsterna och att Kungl. Musikaliska akademien ska utse en pristagare i en av de musikaliska konsterna.

Förmögenheten förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation och från och priset delas ut varje år. Årets prisutdelning kommer att ske på Konstakademien under en ceremoni den 15 oktober 2018. Mer information kommer att finnas på www.kva.se/kalendariumlänk till annan webbplats.

Mer information finns på: www.rolfschockprisen.selänk till annan webbplats

Tidigare pristagare i de musikaliska konsterna:
Tonsättaren Ingvar Lidholm, Sverige (1993)
Tonsättaren György Ligeti, Tyskland (1995)
Dirigenten Jorma Panula, Finland (1997)
The Kronos Quartet, USA (1999)
Tonsättaren Kaija Saariaho, Finland (2001)
Mezzosopranen Anne Sofie von Otter, Sverige (2003)
Tonsättaren Mauricio Kagel, Tyskland (2005)
Violinisten Gidon Kremer (2008)
Violinisten och dirigenten Andrew Manze, England (2011)
Dirigenten Herbert Blomstedt (2014), Sverige
Saxofonisten och kompositören Wayne Shorter (2017)

http://rolfschockprizes.se/länk till annan webbplats

http://www.barbarahannigan.com/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PressmeddelandePDF

Pressbildöppnas i nytt fönster

Presskontakt: Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare Kungl. Musikaliska akademien,
0708 89 55 84, fredrik.wetterqvist@musikaliskaakademien.se


 

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00